Casus1
Ik ging als opbouwwerker in een buurt alle huizen langs en trof een oudere vrouw, die een vrij teruggetrokken leven leidde. Ik bracht af en toe een bezoekje aan haar om te vragen hoe het ging en natuurlijk liet ik ook mijn nummer achter. Op een dag belde ze me omdat ze een staaroperatie had gehad en 3 weken haar ogen moest druppelen, maar ze had niemand en kon het niet alleen. Ik heb een buurman ingeschakeld die ik al kende en de POH heeft hem met een pipetje van de apotheek geinstrueerd hoe te druppelen. Fijn dat het zo geregeld was.
Casus 2
Ik bezoek een alleenstaande, Nederlandse man van nu 77 jaar. Hij is bij mij aangemeld door de woningstichting die zich zorgen maakt. Op huisbezoek vallen verschillende dingen op. De man is rolstoelafhankelijk, maar zijn rolstoel is kapot. Zijn woning is niet rolstoelvriendelijk. Hij heeft vlekken op zijn kleding en ruikt niet fris (hij doucht niet). Het huis is niet schoon, de vloer plakt en etensverpakkingen liggen her en der. Post is niet opgemaakt en ligt in stapels overal in huis. Dhr slaapt op de bank en heeft een omgekeerd dag/nachtritme. Dhr ziet slecht, is slechthorend en heeft geen tanden en geen kunstgebit. Hij ontbijt met koeken. Hij heeft wondjes en gaat hiervoor niet naar de huisarts. Dat hoeft volgens hem niet, hij gaat toch bijna dood, denkt hij.
Ik ben begonnen met het bespreken van de rolstoel, hygiƫne, post open maken en wondzorg. Er wordt ingezet: wijkverpleging voor de wondzorg en hulp bij de huishouding van de WMO. Ik schakel een vrijwilliger in voor de post en administratie.hij heeft schulden die hij niet kan betalen, waardoor de energie dreigt te worden afgesloten. Daarom regel ik crisistraject bij schulddienstverlening Inclusief budgetbeheer. Een jaar later vragen we een WLZ indicatie aan, omdat we zien dat de man ondanks onze hulp achteruit gaat. De vrijwilliger schrijft hem in voor verschillende verzorgingshuizen, gaat met hem kijken naar een huis in dezelfde wijk. Hij komt hiervoor in aanmerking en verhuisd. Met behulp van een verhuisbedrijf, zijn sociale contacten en eerstejaarsstudenten social work, zij helpen dhr met dozen inpakken, opruimen, weggooien en ook met uitpakken van zijn dozen.